Maia Sandu se clasează prima în topul celor mai influenţi politicieni

Maia Sandu se clasează prima în topul celor mai influenţi politicieni

310
0

Top 50 cei mai influenţi politicieni în perioada ianuarie-martie este condus de reprezentaţii opoziţiei, indiferent că este parlamentară sau extraparlamentară, de dreapta sau de stângă. Maia Sandu, lidera proiectului politic Partidul Acţiune şi Solidaritate, se clasează pe primul loc. Aceasta este urmată de Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma DA, iar pe locul trei se află Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor. Topul a fost realizat de Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, transmite IPN.

Experţii Politicon comentează că acest denotă necesitatea de schimbare pe care o aşteaptă societatea moldovenească, iar experţii prin evaluările lor prefaţează această schimbare. Spre deosebire de alţi ani, când locurile fruntaşe erau ocupate de reprezentanţii guvernării, actualul top este dominat de exponenţii opoziţiei politice.

În topul celor mai influenţi politicieni, pe locul 4 este preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, acest fiind urmat de preşedintele Partidului Politic Partidul Nostr”, Renato Usatîi, iar pe locul 6 se clasează şeful statului, Nicolae Timofti. Pe locul 7 se clasează ex-premierul Ion Sturza, iar pe locul 8 este prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Prim-ministrul Pavel Filip este pe locul 9, iar topul este încheiat de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Politicon menţionează că top 10 partide relevă aceeaşi necesitate de schimbare pe care o aşteaptă societatea moldovenească. Primul loc este ocupat de PDM. Următoarele trei locuri sunt ocupate de principale partide protestatare din ultimele luni – PPPDA, PSRM şi PPPN. Al 5-lea se clasează alt partid al guvernării – PL. Locurile 6, 7 şi 8 sunt ocupate de trei partide parlamentare – PLDM, PCRM şi PPEM. Experţii subliniază că liberal-democraţii şi comuniştii, după perioadele de glorie a guvernării, sunt în cădere liberă, trecând prin momente dificile.

Încheie topul PNL şi Partidul „Casa Noastră – Moldova”. Politicon menţionează că naţional-liberalii sunt ocupanţii tradiţional ai părţii inferioare a topului, în special în contextul ascensiunii mişcării unioniste în Republica Moldova. Intrarea pentru prima dată a Partidului „Casa Noastră – Moldova” în top poate fi explicată prin rezonanţa publică pe care îl are dosarul politic al aşa-numitului grup Petrenco.

 

SURSAipn

Articolul precedent
Articoplul urmator

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Autentificare prin